Често задавани въпроси

Описание на често задавани въпроси

Технология на печат

Видове печат

Директен пълноцветен печат на тениски, суитчери, ватенис блузи и т.н.

 е технологията, която ползваме за 99% от поръчките

DTG (direct to garment printing) е най-новата и предпочитана технология за печат на тениски/текстил за последните 10 години. При тази технология изображението се печата от принтер директно върху тениската/текстила, като по този начин печата е мек и приятен на пипане (не е релефен и дебел).
Технологията позволява отпечатването на почти всяка картинка с добро качество върху различен текстил (тениски, потници, суитчери, чанти и т.н.). При правилно третиране на текстила печатът не се нацепва или избледнява при пране. 

Препоръчваме текстилът да се пере на 30 градуса от обратната страна без да се използват силни или избелващи препарати. Да не се суши в сушилня или на силен радиатор. Да не се се глади директно върху щампата!!! При директен контакт на щампата със силна топлина (от ютия, сушилня или радиоатор) се губи еластичността на мастилата, което води до нацепване на щампата.

 

Печат с флекс и фолио.

Този вид печат е подходящ за тениски с надписи, картинки до 1-2 цвята, рекламно облекло в малък или голям тираж. Представлява гумено термо фолио, което може да се щампова на почти всякакъв текстил. Цветовете не избледняват дори след многократно пране. Температура на пране – до 60 градуса.

Видове фолио, с които разполагаме:
Сандартно флекс фолио, флок (мъхесто), електрик, металик, мода, перфо фолио и светоотразително.
Фолио за солвентен печат.
Тук може да видите различните цветове и видове фолио – каталог на Siser

  

Сублимационен печат на сувенири

„Сублимацията представлява процес на директен преход на веществото от твърдо в газообразно агрегатно състояние без да се стапя. След изстиване, веществото отново преминава в твърдо състояние.“
Този вид печат позволява изработването на различни уникални сувенири – чаши, чинии, пъзели, ключодържатели, подложки за мишки и т.н. 

 

Сито печат за тениски и сувенири

Най-разпространеният вид печат за големи количества (над 100бр). Сито печатът е технология, която позволява отпечатването на големи количества тениски (и не само) с едно и също изображение за кратки срокове и ниски цени.

Минимално количество за поръчка за ситопечат е 100бр.

 

Ако желате да ползваме конкретна технология за Вашата поръчка, моля отбележетe го в коментар и ако е възможно ще го изпълним, ако технологията не позволява, ще се свържем с Вас!!!

Повече за различните технологии за печат на тениски, вижте в нашия блог!

Колко струва доставката

Доставката се изършва с круиерска фирма Еконт.*

 

Цените за доставка са:

до офис на Еконт - 5,5лв.*
до адрес на клиента - 6лв.*

Куриерската услуга е за сметка на получателя и не е включена в наложения платеж!

Сроковете за доставка са:

за София и страна - в рамките на следващия работен ден.

Срокът за доставка не е включен в срока за изработка на продукта!

 

По желание на клиента доставката може да бъде извършена и от друга куриерска фирма с наложен платеж и за сметка на получателя.

 *Куриерската услуга варира и зависи от теглото, населеното място и наложения платеж. В повечето случаи е по-ниска от посочената в сайта сума, но за по-обемни поръчки може да е по висока. Цените може да проверите тук.

Кои са начините на плащане
Начините за плащане са :
1. С наложен платеж при доставка.
2. Банков превод (заплаща се предварително)
Как да изчисля размерът на изображение

В най-добрия случай картинката трябва да е 1654px x 2339px за А4 формат (29,7cm x 21cm). Резолюцията на печат е 78,74px/cm. Тъй като Google показва размерите на изображението в Pixels (px), а принтерът работи в сm., лесно и бързо може да пресметнете реалните размери на изображението като разделите Размерите му в px на Резолюцията на печат и получавате точния размер в сантиметри.

Например:
картинка с размери 1300px х 900px
1300/78,74 и 900/78,74 = 16,5 см и 11,4 см.,това са реалните размери на картинката.

Пробвайте калкулатора в нашия блог!


Както споменах по-горе,това е в идеалния случай. По принцип,в зависимост от картинката,тя може да се увеличава в определени граници, без особено голяма загуба в качеството. Например ако е рисунка без малки детайли - може да се увеличи много, НО ,ако е снимка може много по-малко.

 

Стандартните формати са:
jpg/jpeg - форматът е добър за печат,но не подържа прозрачност;
png - поддържа прозрачност;
gif - не особено добър формат ,заради спецификата на компресиране;

Специфични формати:
(ако сте дизайнер или имате понятие от работа с изображения)
eps, ai, cdr, pdf - векторни формати,подходящи както за печат,така и за рязане на плотер (фолио);
psd, tif - растерни формати, подходящи за печат;

Вижте статия в блога ни за определяне на размера на изображение за печат!

Какви са изискванията за изображения за печат

Колкото по-качествено е предоставеното изображение, толкова по-добре ще изглежда напечатаният продукт.

За най-добри резултати е необходимо изображението да е 200 - 300dpi в реален размер за печат (напр. 30/20см за А4, 30/40см за А3) с прозрачен фон. Ако ползвате изображения от Google е най-добре да му зададете от инструменти да показва само големи изображения.

Случаи, в които премахваме автоматично фона:

  1. Черен фон при печат на черни тениски
  2. Бял фон при печат на бели тениски

Ако Вашият случай е различен и желаете да премахнем фон, моля напишете в коментар. При някои изображения е необходимо допълнително заплащане за премахване на фон. В такъв случай, ше се свържем с Вас!

Важно: При предоставянето на файл, който не отговаря на изискванията, не поемаме отговорност за качесвтеното отпечатване на крайния продукт.

За професионалисти:

Предоставените файлове е необходимо да са в RGB профил, но принтерът използва CMYK мастила, поради, което е добре да прегледате как би изглеждал файлът в CMYK профил. При определени цветове се получава леко разминаване в яркоста и контраста между двата профила.  

Формати на изображения за печат

Качване на файлове в  "Направи си щампа"

В дизайнера на щампи (Направи си щампа) разрешените формати са jpg, jpeg, png и gif. Максималния размер на фаил е 10 mb.

Работни файлове

В случай че имате работен файл/дизайн на щампа, може да ни я изпратите на sales@drinkozavar.com. Необходимо е да направите поръчка за трикото, като в дизайнера на щампи поставите примерно изображение (вариант на файла покриващ изискванията за качване на файлове в дизайнера на щампи), след което напишете в коментара към поръчката че има изпратен проект на електронната поща.

Защо DTG и какви са предимствата

Въпреки, че технологията вече не е толкова нова, за много хора в България тя все още е непозната.

DTG (direct to garment printing) е технология, при която принтер печата мастилата директно върху текстила. За да останат цветовете наситени и детайлни се използва оптимизатор (грунд), който прави връзката на текстила с мастилата по-добра и допринася, както за по-качествен , така и за по-дълготраен отпечатък. На бели тениски печатът става почти като част от тениската (без релеф), на по-тъмния текстил се усеща лек релеф. Този релеф се дължи на това, че се използва бяло мастило, което да подсили цветовете. Колкото по-фотореалистично е изображението, толкова повече бяло мастило се използва и съответно по-плътна става щампата. Но въпреки това щампата диша!

Много често преди пране щампата се усеща твърда, но това се дължи на оптимизатора, който пада след пране и щампата омеква заедно с текстила.

Какви са предимствата и недостатъците на Директния печат върху текстил?

Предимства

Основните предимства са, че се използват мастила на водна основа, които са безвредни при контакт с кожата.

Печата стои естествено върху текстила, а не като лепенка.

Може да се отпечата всяко едно изображение стига да е с добро качество.

При качествено напечатана тениска щампата издържа над 20 пранета без особено забележими избледнявания и дефекти. Ако до 5-тото пране се появи дефект (силно избледняване, напукване, люпене и т.н.), това показва, че има проблем или с третирането (прането) на текстила или в производствения процес.

Могат да се печатат както единични бройки, така и по големи количества.

 

Недостатъци

Основният недостатък е цената (особено за големи количества). Оборудването, мастилата и консумативите са в пъти по-скъпи, отколкото при други технологии. Процесът на печат също не е лесен и изисква доста опит и познание.

Тъй като се печата директно върху текстила, покриваемостта на цветовете няма как да е 100% без това да повлияе сериозно на плътността и качеството на щампата.

При някои цветове (най-вече при червено, сиво, синьо) се получават т.нар pretreatment marks, които изчезват след първото пране, но често изглеждат сякаш има проблем с тениската.

Колко струва, ако ние Ви направим проекта за тениска?

Често се случва да имате идея за щампа на тениска, но да не можете да я изобразите по подходящ начин.

В такива случаи ние можем изцяло или на базата на предоставени от Вас материали да направим изображението, което желаете.

 

В кои случаи не се заплаща за проект?

В ПОВЕЧЕТО

 

За това по-скоро ще опишем случаите, при които се заплаща
В кои случаи СЕ заплаща за проект?
С най-прости думи, когато се изисква доста работа по проекта.

  1. имате само идея и ние трябва изцяло да направим изображението
  2. разполагате с изображение, което изисква допълнителна обработка (извън стандартната обработка), за да стане подходящо за печат
  3. трябва да се направи изображение комбинация от различни предоставено от Вас картинки
  4. когато е необходимо да изработим повече от 1 проект за 1 поръчка 

 Цената на проекта зависи от сложността му и времето необходимо за изработване:

-          до 15мин. – безплатно

-          до 30 - + 5-10лв

-          до 1 ч - +15-20лв

Рекламации

Преди да направите поръчка е желателно да се уверите, че избраният размер отговаря на очакванията Ви. Тъй като всички продукти от сайта ни са индивидуализирани, не е възможна смяна на размер (при изработена поръчка).

Рекламации приемаме в следните случаи:

  1. Производствен дефект на текстила
  2. Дефект в отпечатването на щампата, не зависещ от предоставенотото изображение.
  3. Силно избледняване на щампата след първо пране при спазване на инструкциите за пране.

Поради спецификата на печат в някои случаи е възможно да има забележими следи от процеса на печат - леко потъмняване на някои цветове, леко избледняване около изображението (след пране се изчистват).

Какво се случва, след като направя поръчка?

След като направите своята поръчка, тя ще бъде одобрена и обработена от нашия дизайнер. Ако има неточности или нещо по поръчката, което не ни е ясно, ние ще се свържем с Вас. Ако не успеем да се свържем, поръчката Ви няма да бъде изпълнена!!!

Важно:

Ако всичко е ясно по поръчката Ви, тя ще бъде директно прехвърлена за изработка.

Не е необходимо потвърждаване!!! Статусът на поръчката си може да следите във вашия профил.

Стандартният срок за изработка е 3-5 работни дни, като в него не е включен срокът за доставка, който е 24 часа за повечето населени места.

След като завършите успешно поръчката си може да я получите по указания от Вас начин!

Инструкции за пране

При правилно третиране на текстила печатът не се нацепва или избледнява при пране. 

Препоръчваме текстилът да се пере

  • на 30 градуса от обратната страна без да се използват силни или избелващи препарати.
  • Да не се суши в сушилня или на силен радиатор.
  • Да не се се глади директно върху щампата!!!
  • При директен контакт на щампата със силна топлина (от ютия, сушилня или радиоатор) се губи еластичността на мастилата, което води до нацепване на щампата.