Технологии за печат на тениски

Замисляли ли сте се колко вида технологии за печат на тениски има на пазара?

Много 🙂

Все по-често клиенти ни задават въпроси от типа:

  • Вие можете ли да печатате без фон?
  • Вашите щампи от тези гумените ли са?
  • Пердлагате ли печат от този, дето все едно е в текстила?

Отговаряйки ежедневно на тези въпроси, решихме малко по-подробно да разгледаме различните технологии за печат на тениски през нашия поглед и опит. В най-общи линии основните и най-разпространени в България са:

  • Сито печат
  • Директен печат – DTG printing
  • Сублимационен печат
  • Флок и фолио печат
  • Напечатано фолио – солвент
  • Напечатано фолио – принтер
Ситопечат - технологии за печат на тениски
ситопечат

Сито печат

Най-старата и доказала се във времето технология за печат. Подходяща е не само за тениски, а и за всякакъв вид рекламни материали. Качествените мастила се характеризират с изключителна устойчивост, еластичност и покривност, поради което се предпочитат за големи тиражи на тениски или други артикули. Самото сито представлява мрежа опъната на рамка. На тази мрежа се експонира филм, в резултат на което остават свободни само тези дупки на мрежата, които формират изображението. Сито печатът е подходящ за по-големи тиражи тениски, тъй като предварителната подготова изисква повече време и усилия, които съответно имат своята цена. Разпределена на голям брой тениски е незначителна, но ако се печатат 5-10-15 или 20бр. цената за подготовката се усеща значително.

Друга специфичност на сито печата е необходимостта от подготовката на отделно сито за всеки цвят, т.е.ако имате изображение с 5 цвята ще са неодходими 5 различни сита, като всеки цвят поотделно се нанася на тениската. А, ако имаме повече цветове, нюанси, преливки и т.н.? Става съвсем сложно и по силите на не много фирми за ситопечат у нас.

Именно вследствие на тези ограничения при ситопечата, е възникнала необходимостта от различни технологии за печат, които да запълнят несъвършенствата му.

Флекс и флок фолио – трансферен печат

Друга технология доказала се във времето е:

Флекс фолио
Ролки флекс фолио

Печатът с флекс фолио също е една от доказалите се във времето технологии за печат на тениски, която преди 6-7 години беше и единствената алтернатива на ситопечат за единични бройки. Фолиото представлява ролка гумирано/PVC фолио в определен цвят със специален лепилен слой, който при определна температура и натиск се залепя върху текстила. Преди да се залепи на тениската е необходимо да се отреже със специален плотер и да се изчисти (от ненужните за изображението елементи).

Това е една от универсалните и най-често използвани технологии за печат на 1-2 цвята единични бройки текстил. Характеризира се с висока издръжливост, наситени цветове (все пак е фолио) и сравнително ниска себестойност. Основно преимущество на фолиото е, че може да се използва за почти всякакъв текстил – памук, полиестер, ликра, сатен, кожа и т.н.

Основните разлики от ситопечата
  • усещането при допир – фолиото е релефно, докато качествения ситопечат се усеща по-естествено на тениската,
  • себестойноста – при фолиото няма значение дали ще се направят 1 или 100 тениски, процедурата е една и съща.

Въпреки, че забелязваме тенденция фолиото да се измества от директния печат, не само при избора на хората, които печатат тениски, а и на тези, които ги поръчват, то си остава „класика„. Както при всяка една технология нещата опират до опит и качествени материали. С популяризирането на печата на тениски „По ваша идея“ се появиха редица фирми, произвеждащи и предлагащи различни варианти фолио, някои от които са изключително некачествени. Изключително важно за получаване на качествена тениска с фолио печат е:

  • качеството на фолиото
  • натиск и температура при щамповане
Недостатъци

Естествено и тази технология има своите недостатъци. А те са

– след определен брой пранета (мин. 30-40) започва да се цепи/пука и дори отлепя в ъгълчетата.

– Изображенията, които могат да се правят е необходимо да са във векторен формат с ограничен брой цветове.

Преди да се оборудваме с принтер за директен печат, ни се е налагало да печатаме щампи с 5-6 цвята фолио и категорично смятам, че повече няма да го правим :-). Максимумът е до 2-3 цвята! Повече цветове е загуба на време и материал.

Напечатано флекс фолио
Напечатано фолио

Ако желаете да изработим изображението или лого с фолио печат е необходимо да напишете в коментар, след като направите своята поръчка!

Напечатано фолио – солвент

Още една технология, която, преди години беше единственият вариант да се направи тениска с пълноцветна щампа. Една от основните разлики от Флекс фолиото е възможността повърхността да се печата със солветен принтер, след което изображението се щампова на текстил. По този начин получаваме тениска с пълноцветно изображение, което не е необходимо да е векторно. НО щампата е плътна без възможност за дишане, мастилото се изпира доста бързо (3-4 пранета), напуква се и започва да се отлепя по краищата.

Има вариант на напечтано фолио, което се реже на плотер и остава само изображението, без фон. Това е малко по-добрият вариант, тъй като щампата все пак диша и не запотява толкова много.

Лично мнение!

Въпреки, че тази технология ни е спасявала доста пъти, преди да се оборудваме с принтер за директен печат, не бихме я препоръчали за основен вид печат. Мнението ни е, че това технология появила се преди директния печат, за да изпълнява неговите функции. Днес, когато директният печат е толкова разпространен е несериозно да се предлагат тениски по поръчка с напечатано фолио, освен, когато материята го изисква. Естествено тази технология има своето приложение, но то е по-скоро спомагащо, отколкото основно. Преимуществото на напечатаното фолио, както и на флекса е възможността да се използва на почти всички видове материи.

Лазерен принтер за фолио - технологии за печат на тениски
Лазерен принтер за фолио

Напечатано фолио – лазерен принтер

Поредната технология появила се в отговор на голямото търсене на нискобюджетна технология за пълноцветен печат на тениски. В най-общи линии, изображението се печата на специална хартия от специален мастилено струен принтер, след което с термотрансферна преса се натиска върху друга хартия, която отново с помощта на термотрансферна преса се щампова върху текстила. Резултатите все още не са особено убедителни от гледна точка на издръжливост и ефективност, тъй като голямо значение имат както мастилата, така и хартиите, с които се работи.

Директен печат на тениски

Принтер за директен печат на текстил

Най-сладкото остана за десерт 🙂 

DTG printing или директен печат на текстил е технология за печат, получила широка известност в България едва през последните 4-5 години. Въпреки че принтери за директен печат в България има от около 12-тина години, а самите ние от Дринкозавър имаме такъв вече над 8г. В световен мащаб директният печат започва развитието си през 1996г с представянето на първия принтер за директен печат на текстил в САЩ. Това е една революционна технология, която за 20+ години е претърпяла невероятно развитие и се е превърнала в една от най-предпочитаните технологии за печат, както сред потребителите (клиентите), така и сред печатарите.

Кое всъщност е толкова впечатляващо на директния печат?

Той дава възможността да се печатат единични бройки без ограничения в цветността и формата на изображението (достатъчно е да е с добро качество). Това е принтер, който печата директно върху тениската. Естествено не е толкова просто, колкото звучи. Преди да се напечата една тениска е необходимо да се сложи оптимизатор (грунд), който да се изсуши с термотрансферна преса. След като се напечата тениската е необходимо мастилото да се фиксира при определена температура с определен натиск на термотрансферна преса.

Предимствата на директния печат са в много, но най-основните са:

  • възможността за печат на пълноцветни изображения, от единични бройки до 100-200-300бр тениски,
  • приятно  усещане на печата (няма релеф и пропуска въздух),
  • издръжливост на многократно пране.
Какви са недостатъците ли?

Доста, но за тях рядко се говори, а и те са основно за сметка на печатарите. Недостатъците за крайния потребител може да са вследствие на некачествено мастило или други материали, пропуск в някой от етапите на печат, които обикновено се изразяват в избледняване на цветовете или нацепване на щампата. Има вариант цветовете да са съвсем различни от очакваните, но това вече е въпрос на опит на самия печатар.

Ако Ви е интересно да научите повече за развитието на директния печат на тениски, вижте статията от блога ни Директен печат на тениски – от началото до днес!

Сублимационен печат

Какво е сублимация?


„Сублимацията представлява процес на директен преход на веществото от твърдо в газообразно агрегатно състояние без да се стапя. След изстиване, веществото отново преминава в твърдо състояние.“

Т.е. с мастилено струен принтер се печата на специална хартия със специални сублимационни мастила, след което с помощта на термотрансферна преса (при определена температура и натиск) изображението се пренася на съответния продукт.

Приложение на сублимационния печат за текстил

Сублимационния печат се използва както за текстил, така и за печат на сувенири. Важно е да се знае, че е неободимо текстилът да е 100% бял полиестер, тъй като при сублимацията няма бяло мастило. Липсата на бяло мастило прави невъзможно печата на тъмни основи.

Приложение на сублимационния печат за сувенири

Сублимационният печат дава възможност да се печатат единични персонализирани сувенири – чаши, пъзели, възглавници, ключодържатели, подложки за мишки и т.н. Важно е те да са със специално сублимационно покритие, което да „поеме“ сублимационните мастила.

DTF (Direct to film printing) печат

Какво представлява DTF печатът?

DTF печатът е трансферен печат. Използва се специален филм, върху който се печата от мастиленоструен принтер, след което се нанася пудра, която има функцията на лепилен слой между мастилото и текстила.

През последните години придоби изключително широко приложение, тъй като е подходящ за единични бройки и няма ограничение в изполването на цветове.

Предимства:
  • Себестойността е по-ниска от тази на DTG
  • Подходящ е за разнообразнии материи – памук, полиестер, ликра и т.н.
  • Може да се прави и за единични бройки
  • Наситени цветове
  • Издръжлив на пране, т.е. при правилно изработване не избледнява и не се напуква
Недостатъци:
  • Получава се плътна щампа, която не „диша“
  • Не е подходящ за големи изображения, заради голямата плътност
  • Изискват се специални умения, за да се напечатат добре светлосенки
Приложение:

Като технология DTF печатът навлезе масово и на българския пазар, като технология за печат на тениски по поръчка, както за единични бройки, така и за големи серии. Основната причина за това е не толкова качествата на печата, колкото себестойността на една щампа и на първоначалната инвестиция за оборудване.

Поради текстурата на трансферираната щампа, DTF печатът не е най-доброто решение за големи изображения. Той е по-скоро подходящ за употреба там, къдетo DTG не е подходящ. Такива са:

– изкуствени материи – полиестер, найлон, полар, неопрен и т.н.

– разположения на щампата – ръкави, крачоли, качулки, якета, шапки и тн.

В заключение

Това са едни от основните технологии за печат на тениски, които се използват масово, както у нас, така и по света. Всяка технология за печат на текстил има своето приложение и предимство. Кой вид печат ще изберете зависи изцяло от цветността на изображението и приложението на тениските.

4.3 3 votes
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments