#ДремеМиНаКукераЗаХелоуин

или какво е общото между двата празника

През последните няколко години се наблюдава увеличение в разделението между хората в България, които подкрепят или са против Хелоуин. Обърна се по-голямо внимание на кукерите и кукерските фестивали, от друга страна комерсиалната вълна на Хелоуин буквално заля българските семейства.  И както с всяко разделение на обществото, и това със сигурност корени в липсата на достатъчно информираност относно двата празника. Нека погледнем накратко защо тези древни празници все още намират място и в 21-ви век.

Хелоуин

наричан още Денят на Вси Светии или Самхейн, е времето, в което идва края на лятото и започва началото на зимата, завършва събирането на реколтата и хората се подготвят за зимата. Келтите смятали нощта на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември за свещена нощ, в която светът на живите и мъртвите са в изключителна близост. Душите от отвъдното, наричани Ес Ший, идвали в света на живите, за да предпазят хората и да гарантират, че те и добитъкът им ще могат да оцелеят зимата. Обикновените хора ги считали за низши форми на боговете и в знак на благодарност им оставяли храна и напитки пред вратите си. И макар в момента Хелоуин да е една много печеливша индустрия, в основата си той е силна духовна традиция, укрепваща вярата на хората в подкрепата на висшите сили към тях.

Кукерите

Историята на кукерите е много подобна и това е така, защото вярата във висшето и божественото винаги е била основна човешка нужда. Кукерските традиции съществуват още от времето на Траките и били пряко свързани с фигурата на върховния тракийски бог Дионис и неговите верни воини сатирите (получовек-полукоза). В древните тракийски времена всяка година били организирани шествия и празненства с цел възхвала на бог Дионис и настъпващата пролет. Мъжете се дегизирали с маски, кози рога, козина и звънци, и извършвали добре познатите ни кукерски ритуали.  Важна роля в ритуала играе символа на козата. В древността козата била считана за свещено животно, символ на плодородието. Неслучайно има кукерски костюми, които са изцяло от козя козина. Идеята на кукерските фестивали била и е все още е да прогонят злите духове и да осигурят плодородна реколта и щастие на хората.

Както разбираме, и Хелоуин, и кукерските празници носят със себе си суеверния елемент на божествената помощ към хората. И Ес Шийте, и кукерите предпазват и помагат на хората със страшните си изображения и маски. Затова ние от Дринкозавър имаме идея за вас. Чествайте Хелоуин с нашите оригинални кукерски тениски и покажете на всички, че ви дреме на Кукера за Хелоуин!

Най-новите ни уникални кукерски тениски тук:

1 1 vote
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments