История и произход на тениската

В днешно време тениската се е превърнала в незаменима част от гардероба на всеки човек, без значение на пол, възраст или социален статус. Тениски се продават от най-евтините магазинчета на ул. Симеон до най-скъпите магазини в мола. Независимо от къде е закупена една тениска общото между всички е тяхната история и произход.

Случвало ли ви се е, като малки, баба ви или дядо ви да ви пита „Къде си тръгнал по долно бельо?“, визирайки тениската, която сте сложили. Слушали ли сте истории от мъже за майки и баби, които ги гонят с чорапогашниците, за да им е по-топло, а връстниците им се подиграват? Често сме се забавляли на подобни историии и често сме ги отдавали на педантичността и консерватизма на възрастните. Но вглеждайки се малко по-дълбоко във въпроса „От къде идва тениската“ можем да разберем, че това не е само израз на педантичност и консерватизъм, а част от историята и модернизацията на обществото.

Каква е връзката между чорапогащника и тениската?

Гащеризон – Union suit

Всички сме гледали стари филми и няма как да не сте забелязали по колко ката дрехи събличат, та накрая и един цял гащеризон. Този гащеризон е бил широко разпространен сред работниците в Щатите с наименованието Union Suits . През 1868 е патентован, базирайки се на сходен модел бельо, популярно по време на Викторианската ера. Една от основните функции на този гащеризон е била да пази топло тялото през студените дни, но постепенно е започнало да се превръща в проблем през летните жеги. Работниците започнали да режат на две гащеризоните, като дори не съзнавали, че по този начин създават горната половина на долнището, което днес е известно като Long Johns (наполеонки). Може да се каже, че гащеризонът всъщност е предшественик, както на тениската, така и на клиновете и чорапогащниците.

Зараждане на нуждата от тениски


Наполеонки – Long Johns

През 19 век хората, които шиели тези долни дрехи (Long Johns, наполеонки), започнали да експериментират с различни платове и форми, за да могат да направят дрехите по-еластични и удобни за носене. Резултатът бил създаването на пуловери, изработени от вълна или памук, които нямат копчета и лесно могат да се свалят през главата.

Въпреки, че точният период на създаване на тези пуловери не е известен, със сигурност знаем, че тези пуловери не са били предназначени за горна дреха, а само като бельо.

Най-голямо влияние в съдбата на днешните тениски има рекламата на Cooper Underwear Company от 1904г, насочена към необвързани млади мъже със слоган „No safety pins — no buttons — no needle — no thread“.

Излъчването на рекламата продължило около година, скоро след което Американската авиация наела много от младите необвързани младежи и включила долната блуза без копчета официално към военната униформа. Няколко години по-късно, по време на Втората световна война, употребата на долна блуза без копчета вече било широко разпространенто и дори хиляди военни пренесли модата в родните си места.

Думата “T-shirt”се среща за първи път в разказ наСкот Фитцджерълд, като част от нещата, които главният герой взима в университета.В последствие по време на Втората световна война, тениската става изключителноразпространена в училищата и университетите, като все още се носи като долнатениска.

Възходът – от бельо към горна дреха, носеща послание


Марлон Брандо във филма 
A Street Car Named Desire“

Идеята, за тениската като горна дреха става популярна, под влияние на филма с участието на Марлон Брандо „A Street Car Named Desire“ , в който Брандо играе с прилепнала тениска, подчертаваща бицепсите. Представянето на Брандо с прилепналата тениска, във филма и в пиесата увеличава значително търсенето и продажбите на тениски, като затвърждава идеята, че тениската може да се носи и самостоятелно като горна дреха.

Не е било нужно дълго време за бизнеса, да открие рекламния и финансов потенциал на тениската и да започне да я използва във варианта, в който е най-известна в днешно време, а именно с печат. Потенциал, който продължава да се развива и днес!

В последните десетилетия тениската се наложи много сериозно освен като рекламен аксесоар и аксесоар носещ посление, а и като моден аксесоар намерил място в гардероба на всеки човек и в колекцията на повечето дизайнери.

В нашия каталог може да откриете голямо разнообразие от различни модели тениски

0 0 votes
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments