Директен печат на тениски – от началото до днес

За да имаме по-точна представа къде се намираме в технологичното развитие по отношение на директния печат на тениски е добре да знаем от къде е тръгнало развитието и какъв път е изминало. Технологията за директен печат на тениски, която в днешни дни е един от най-предпочитаните и разпространени начини за печат на тениски, само до преди няколко години беше, не само трудно достъпна, но и не особено известна.

Какво представлява директният печат на текстил?

Преработен принтер Epson 4880 за печат на тениски

Принтерът за директен печат на текстил в основата си работи подобно на повечето принтери за хартия. Основната разлика е, медията, т.е. печата на текстил. Тениска се поставя на табла, а печатащата глава, посредством задвижващ механизъм, печата изображнеието директно върху тениската.

Кога и как се заражда идеята за директен печат на текстил?

С навлизането на мастилено-струйните принтери на пазара, съвсем естествена става и амбицията, технологията да се пригоди и за печат надруги медии, респективно тениски/текстил.

След кратък обзор в интернет по темата за историята на директния печат забелязваме споменавнето на две имена, това на Matthew Rhome и на Scott Fresener.

Matthew Rhome – разработил първия принтер за директен печат

Matthew Rhome

През 1996 е представен първият принтер за директен печат разработен на основата на изобретение на Matthew Rhome. През същата година са подадени документи за патентоване на изобретението, които са одобрени през 2000г. Това официално утвърждава  Matthew Rhome за основател на DTG индустрията. Принтерът е наречен “Revolution” и се разпространява до 1998г. През същата година Rhome напуска компанията, за да започне разработването на първия принтер за директен печaт на тениски на Brother. По-късно Rhome напуска Brother и започва работа в Epson.

Scott Fresener – разработил първия принтер за тениски с бяло мастило


Scott Fresener

През 2004г. 3-ма производители представят принтери за директен печат – Корнит, Мимаки и US Screen – Т-джет. Именно с US Screen се свързва и името на Scott Fresener, като първия достъпен (най-вече финансово) принтер на пазара. В следващите години Scott Fresener работи в тясно сътрудничество с Dupont. Усилията им са насочени към разработването на бяло мастило, което да не запушва принтиращата глава. Това се налага поради факта, че печатащите глави са разработени за различен тип мастило. Мнозина от гилдията признават, че без неговата упоритост, още дълги години няма да е бил възможен печатът на тъмен текстил.

Освен имената на Matthew Rhome и Scott Fresener, които най-често се срещат като първооснователи на директния печат на текстил, се натъкнахме на статия на самия Scott Fresener. В нея той споделя, че всъщност още през 1994г. френската компания „Embleme„ печата на подобен на директния печат принцип по проект спонсориран от френското правителство.

Развитие на технологията за директен печат

След представянето на първите принери за директен печат на светъл текстил започва бурното развитие на технологията по отношение на техническа изправност и издръжливост на напечатаното изображение. В това число влизат – развитие на печатащите глави, почистващите системи, качество на материалите (мастила и оптимизатор) и много други.

Къде се намираме днес в развитието?

В момента на световния пазар има над 20 производители на принтери за директен печат. Всички те се стремят с всеки следващ модел да подобрят и усъвършенстват предходния. Въпреки че, последните години бяха доста интензивни и интересни по отношение на иновации и подобрения, все още е рано да се каже, дали някой е успял да произведе универсален принтер. Универсален принтер, или иначе казано, принтер:

  • чиито консумативи не са плашещо скъпи,
  • техническата подръжка не изисква ежедневното приемане на успокоителни (защото ни е трудно да се справим),
  • печата не пада или избледнява с първото пране,
  • печата да е приятен на допир и с реални цветове
  • и не на последно място софтуерът да е с достатъчно функционалности.

Независимо от факта, че директният печат на тениски има своите недостатъци, това е една от най-разпространените по света технологии за печат на единични бройки и малки тиражи. С малко повече опит и мотивация недостатъците биха могли да бъдат минимализирани и дори отстранени.

0 0 votes
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments