Коледните цветове

Един поглед около нас или по-скоро едно скролване в нета и няма как да не забележим едни и същи цветове, които завладяват пространствата. С наближаването на Коледа, вече започнаха и приготовленията, в които декорацията играе основна роля. 

Както се казва:

„Kоледният дух ни завладява. „

Ако се абстрахираме от образа на дядо Коледа, замисляли ли сте се кои са нещата, които ни напомнят за Коледа? 

Най-често цветовете на Коледа!

Задължителните цветове, които присъстват във всяка Коледна декорация са червено и зелено. Освен тях, често се използва златно, синьо и бяло. Но всъщност това го знае и всяко дете.

Нашето предизвикателство е да споделите с нас вашето мнение. Коя е историята, която вие знаете, най-много ви вдъхновява или просто историята, която са ви разказвали като дете.

Подбрали сме някои идеи, които ни допадат, но сме сигурни, че има още много други интересни и любопитни обяснения за използването на определени цветове за Коледа.

За елхата и играчките

В средновековието в Европа са организирали представления за хората, които не могат да четат, като са пресъздавали историята от райската градина. Тези представления са се провеждали преди Коледа и са представяли Адам и Ева в райската градина. Тъй като по това време на годината не е имало как да използват ябълково дърво, хората са ползвали вечнозелените борове, които са украсявали с топки, наподобяващи ябълки. Цветове естествено са били, зелено дърво с червени “ябълки”. 

Това е една от историите, които обясняват освен употребата на коледни дръвчета и играчки, но и символиката на червеното и зеленото.

Символика на коледните цветове

В следващите редове ще ви представим различни интерпретации за това с какво се свързват най-често коледните цветове.

Зелено

Зеленият цвят се асоциира най-често с вечно зелените растения като Джел (holly), бръшлян и имел, които се използват от хиляди години, за да украсяват домовете по време на дългата и мрачна зима. По този начин са напомняли на хората, че пролетта ще дойде и зимата няма да трае вечно.

Червено

Освен, че се свързва с червената ябълка от райската градина, червеният цвят е цветът на плодовете на джела (holly berry) и се свързва с кръвта на Христос, когато е бил разпънат на кръста. 

Златно

Златното е цветът на слънцето и светлина, които са жизнено необходими по време на мрачните и студени зимни месеци. В комбинация червеното и златното пресъздават цветовете на сгряващия огън.

Бяло

В западните култури бялото се свързва с чистота, непорочност и мир. Снегът през зимата също е бял. 

Синьо

В средновековието сините багрила са били по-скъпи дори и от златните. Поради тази причина като основно знатни и богати фамилии са можели да си позволят да носят дрехи със син цвят. Често Дева Мария е била изобразявана в сини дрехи, за да се наблегне на нейната значимост. Освен това синьото е цветът на небето и на рая.

Ти си на ход ………………………………………

Ако темата ти е интересна и има какво да споделиш, можеш да го направиш сега тук и да спечелиш тениска изцяло по твоя идея.

5 1 vote
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments