Произходът на дядо Коледа

В навечерието на един от най-любимите и очаквани празници за децата, ще ви разкажем за произхода на белобрадия старец и неговите трансформации през годините и в различните култури.

Дядо Коледа за децата

Всяко дете знае, че дядо Коледа е от Северния полюс. Но знае ли неговата история? Нека заедно да проследим неговия път до днес. Тъй като по празниците, всички ставаме деца.

Кой всъщност е дядо Коледа?

Интересен факт: Дядо Коледа е създаден по образа на Св. Никола (Чудотворец). Счита се, че е бил роден през 4в. и умира на 6 декември, когато се чества смъртта му. 

Свети Никола бил известен като богат епископ, който помагал на бедните и им подарявал тайно подаръци при необходимост.

Една легенда за Св. Никола

Някога имало беден мъж с три дъщери. Той бил толкова беден, че нямал пари за сватбата на нито едната. Заради това никой не искал да се ожени за тях.

Една нощ Св. Никола пуснал торбичка със злато през комина на къщата, за да може най-голямата дъщеря да се омъжи. Торбичката паднал върху закачен на камината чорап, който бил оставен да съхне там. След това направил същото, когато дошъл реда на втората дъщеря.

Бащата решил да разбере кой пуска парите през комина. Затова започнал всяка вечер да се крие в камината.  Една вечер Св. Никола се появил и мъжът го заловил. Св. Никола го помолил да не казва на никого, за да не привлича внимание. Не след дълго обаче новината се разпространява. 

От този момент нататък, когато някой получавал подарък от неизвестен получател, се считало, че е от Св. Никола.

Как Св. Никола спира да бъде Св. Никола?

През 16в. в Северна Европа, по време на реформацията, историите за Св. Никола стават  все по-непопулярни. 

Някои германски изображения започват да пресъздават Св. Никола вече не като светец, а като заплаха за децата. Започват да го наричат Ru-klaus (Грубият Никола) и Ashenklaus (Пепелявия Никола).

Тези изображения превръщат Св. Никола в подобие на торбалан. Целта им е децата да си вземат поука – когато правят нещо лошо, то им  се връща. Например ако не слушат, може Грубият Никола да ги отвлече.

Въпреки че снимките са страшни и неприсъщи на усмихнатия червен старец, те помагат в създаването на визията на дядо Коледа.

Как Св. Никола се превръща в дядо Коледа?/ Как се създава дядо Коледа?

След реформацията, както разбрахме, все някой трябвало да носи  коледни подаръци на децата. Заради липсата на такава фигура, в Англия и Америка настава анархия, както и на много други места.

В Нова Англия избягвали да празнуват празника. В Америка, Коледа била различна. На някои места я превърнали в подобие на някой езически празник. Боулър го описва като „външен, подхранван с алкохол, шумен взрив на общността „.

Затова наболяла нуждата да се върнат старите истории за Св. Никола и да бъде създаден нов персонаж по негов образ.

В някои държави, включително Австрия и Германия, започнали да му викат „Christkind“. Коледното дете било изобразявано като златокосо бебе с крила, което символизирало новороденото бебе Исус. Проблемът в това, била липсата на достоверност. Едно бебе трудно можело да обикаля света и да носи подаръци на всички.

В Америка го нарекли Крис Крингъл. По-късно холандците използвали старите истории за Св. Никола и създали ново име, което включвало в себе си „Св. Никола“ и „Крис Крингъл“. Нарекли дядо Коледа „Sinterklaas”или както в днешно време го наричаме – „Санта Клаус“.

Името на Св. Никола било изчистесно от множество писатели. Затова и до днес го свързваме с неговите добрини.

Митът за Кока Кола

Според мнозина, червеният костюм на дядо Коледа е изобразен и дори притежаван от Кока Кола. Само че това изобщо не е вярно.

Св. Никола е носил своята червена роба като епископ доста преди създаването на Кока Кола. По време на Викторианската ера е носил цветове като зелено, червено, синьо и кафяво, но любимия му цвят остава червеният.

Кока Кола започва да използва добре познатия дядо Коледа през 1930г. Компанията може да не е дала началото на червения костюм и бялата брада, но определено е подпомогнала популяризирането му. Също така е допринесла за запазването му във времето.

Томас Наст

Томас Наст е бил политически карикатурист. През 1863г. той създава визуалния образ на дядо Коледа. Дори и Кока Кола не го отрича и казва, че идеята им е взаимствана от творението на художника.

Томас Наст създава своята карикатура по историческа информация и по поемата „A visit from St. Nicholas”. Разликата между неговите изображения и тези, които виждаме сега е, в размера на стомаха. В началото, Наст е рисувал корема на дядо Коледа на половина.

През 1881г. той рисува най-известната си картина – дядо Коледа с корема, който познаваме днес. След него, все повече артисти започват да рисуват дядо Коледа и да дават популярност на външния му вид.

Има още толкова много история зад появата на дядо Коледа, но информацията е много, а пространството – малко. Затова искаме да споделим с Вас няколко източника, в случай, че ви е станало интересно!

https://www.nationalgeographic.com/news/2018/12/131219-santa-claus-origin-history-christmas-facts-st-nicholas/
https://www.smithsonianmag.com/history/civil-war-cartoonist-created-modern-image-santa-claus-union-propaganda-180971074/

0 0 votes
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments