Защо е необходимо да има международен ден на жената?

Кое е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете 8-ми март или Международен ден на жената?

Най-често 8-ми март, или денят на жената, го свързваме с цветя, бонбони, подаръци, с които да покажем на любимите жени уважение, чувства и загриженост. Всъщност международният ден на жената отбелязва нещо много повече от чувства и взаимоотношения между партньори и близки. Той е израз на постиженията на жените в борбата за равноправие в различни сфери на живота. Отбелязва се значителният принос на жените за обществото, семейството, икономиката, както и равенството между мъже и жени.

Международен ден на жената в дати

  • За първи път международният ден на жената се отбелязва на 28ми февруари 1909г. в Ню Йорк, Америка.
  • По-късно през 1918г. жените в Русия си спечелват правото на глас в изборите и обявяват 8ми март за национален празник. По този начин датата се възприема от всички комунистически държави и социалистически движения.
  • През 1967 феминистките движения се присъединяват към честването на празника на 8ми март,
  • а през 1977г. и Обединените нации започват честването на празника.

По този начин от социалистически празник 8ми март се превръща в международен ден на жената. Отбелязва се по различен начин в различните държави. В някои държави, като Русия, 8ми март е национален празник и почивен ден. В държави, в които правата на жените все още са силно ограничени, 8ми март се отбелязва с протести и призиви за равенство. В България, както и в много други държави 8-ми март се възприема като празник по-скоро на женствеността, отколкото на борбата на жените за независимост. Заради това голяма част от посланията са насочени към майките, бабите и приятелките.

Как се стига до нeoбходимостта от честването на ден на жената. Не трябва ли всеки ден да се уважават и почитат жените?

Всеки, който е гледал филми или е чел книги, които разказват събития, случващи се през 19ти и началото на 20ти век, няма как да не е забелязал ролята на жените. През този период правата и задълженията на жените са били съвсем различни от тези, които са днес. Най-основните разлики:

  • Жените не са имали право да гласуват
  • Жените и имуществото им е било собственост на съпрузите
  • Основното им задължение е било да се грижат за семейството и домакинството
  • Не е било прието да се образоват
  • Не са били допускани до сфери извън домакинсктвото и семейството

С течение на времето жените започват да получават различни права. Такива са например – да се развеждат (през 1857г.), права над доходите си (1882г.), право на омъжени жени да гласуват (1894г.) и др.

В този контекст, съществено значение има движението на суфражетките, чиито методи са силно критикувани, но въпреки това успяват да привлекат внимание и да постигнат редица от целите си.

Съществена промяна в нагласите, по отношение на мястото на жените, се забелязва в следствие на първата световна война. Голяма част от жените са в ситуаця, в която е необходимо сами да изкарват прехраната си и тази на техните семейства, докато мъжете са на фронта. Това в голяма степен доказва, че те са способни да поемат значително повече права и отговорнисти, отколкото са им били приписавани преди това. От друга страна, не малко жени са оказвали помощ във войната, като лекари, медицински сестри, шофьори на линейки. Фактът, че са поемали дейности характерни за мъжете им е дало възможност и основание да отстояват правата си все повече.

Правата на жените днес

Разликата в отношението и възприемането на жените е изключително голяма от 19век и днес 21век, но въпреки това в редица държави и сфери все още се забелязва предубедено и стереотипно отношение към способностите на жените. Като изключим чисто физиологичните разлики, които са естествена предпоставка за извършването на различни дейности, и днес се забелязва неравностойно положение между жени и мъже. Подобни сфери са спортът, политиката, различно заплащане при някои професии, разпределянето на семейните задължения и т.н.

В основата на международния ден на жената е взаимното уважение и равноправие между половете.

Ако Вие също искате да покажете уважение към определена жена, разгледайте нашите предложения на

0 0 votes
Article Rating
Сподели:
Абонирай се
Известие за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments