Въпроси и отговори за печат по поръчка

Тук ще намериш най-изчерпателните и професионални отговори на въпроси за поръчка на тениски с печат.

Технология на печат

Видовете печат, които предлагаме

Директен пълноцветен печат на тениски, суитчери, ватени блузи и т.н.

 е технологията, която ползваме за 99% от поръчките

DTG (direct to garment printing) е най-предпочитана технология за печат на тениски/текстил за последните 10 години. При тази технология изображението се печата от принтер директно върху тениската/текстила, като по този начин печатът е мек и приятен на пипане (не е релефен и дебел).
Технологията позволява отпечатването на почти всяка картинка с добро качество върху различен текстил (тениски, потници, суитчери, чанти и т.н.). При правилно третиране на текстила печатът не се нацепва или избледнява при мноогократно пране. 

Препоръчваме текстилът да се пере на 30 градуса от обратната страна без да се използват силни или избелващи препарати. Да не се суши в сушилня или на силен радиатор. Да не се се глади директно върху щампата!!! При директен контакт на щампата със силна топлина (от ютия, сушилня или радиоатор) се губи еластичността на мастилата, което води до нацепване на щампата.

 

Печат с флекс и фолио / Заменен е с DTF

Този вид печат е подходящ за тениски с надписи, картинки до 1-2 цвята, рекламно облекло в малък или голям тираж. Представлява гумено термо фолио, което може да се щампова на почти всякакъв текстил. Цветовете не избледняват дори след многократно пране. Температура на пране – до 60 градуса.

  

DTF - direct to film print

Иначе казано, трансферен печат. Използваме текстилния принтер за печат върху специален филм, върху, който се полага пудра (лепилен слой). След като се изпече пудрата, щампате се трансферира върху текстилния продукт.

Печатът е изключително еластичен и траен, което го прави много подходящ за полиестерни тениски, ръкави, поло тениски и т.н. Въпреки положителните качества, този вид печат е е подходящ за всеки тип изображения и за разлика от директният печат е плътен и затваря нишките на материята, което води до запарване.

Използваме го само за продукти и разположения, за които директният печат не е подходящ.

Сублимационен печат на сувенири

„Сублимацията представлява процес на директен преход на веществото от твърдо в газообразно агрегатно състояние без да се стапя. След изстиване, веществото отново преминава в твърдо състояние.“
Този вид печат позволява изработването на различни уникални сувенири – чаши, канчета, бутилки, ключодържатели и др.

 

Сито печат за тениски и сувенири

Най-разпространеният вид печат за големи количества (над 100бр). Сито печатът е технология, която позволява отпечатването на големи количества тениски (и не само) с едно и също изображение за кратки срокове и относително ниски цени.

Минимално количество за поръчка за ситопечат е 100бр.

 

Ако желаш да ползваме конкретна технология за Твоята поръчка, моля отбележи го в коментар и ако е възможно ще го изпълним, ако технологията не позволява, ще се свържем с Теб!!!

Повече за различните технологии за печат на тениски, вижте в нашия блог!

Колко струва доставката

Доставка

Доставката се изършва с круиерска фирма Еконт или BOXNOW.

 

Цените за доставка са:

до офис на Еконт - 5,5лв.*
до адрес на клиента - 7лв.*

до кутия на BOXNOW - 4лв.

Куриерската услуга е за сметка на получателя и не е включена в наложения платеж!

Сроковете за доставка са:

Еконт - за София и страната - в рамките на следващия работен ден.

BOXNOW* - за София е в рамките на работния ден на изпращане от наша страна.

BOXNOW*  - за други градове е в рамките на 24 часа от изпращането т наша страна.

Срокът за доставка не е включен в срока за изработка на продукта!

 

 

 *Куриерската услуга варира и зависи от теглото, населеното място и наложения платеж. В повечето случаи е по-ниска от посочената в сайта сума, но за по-обемни поръчки може да е по висока. Цените може да проверите тук.

*Поръчките с BOXNOW се заплащат предварително по банка или с Револют.

Кои са начините на плащане

Как мога да платя?

Начините за плащане са :
1. С наложен платеж при доставка.
2. Банков превод (заплаща се предварително)
3. Револют
Ако желаеш да заплатиш по определен начин, моля отбележи го в коментар.
Как да изчисля размерът на изображение

В най-добрия случай картинката трябва да е 1654px x 2339px за А4 формат (29,7cm x 21cm). Резолюцията на печат е 78,74px/cm. Тъй като Google показва размерите на изображението в Pixels (px), а принтерът работи в сm., лесно и бързо може да пресметнете реалните размери на изображението като разделите Размерите му в px на Резолюцията на печат и получавате точния размер в сантиметри.

Например:
картинка с размери 1300px х 900px
1300/78,74 и 900/78,74 = 16,5 см и 11,4 см.,това са реалните размери на картинката.

Пробвайте калкулатора в нашия блог!


Както споменах по-горе,това е в идеалния случай. По принцип,в зависимост от картинката,тя може да се увеличава в определени граници, без особено голяма загуба в качеството. Например ако е рисунка без малки детайли - може да се увеличи много, НО ,ако е снимка може много по-малко.

 

Стандартните формати са:
jpg/jpeg - форматът е добър за печат,но не подържа прозрачност;
png - поддържа прозрачност;
gif - не особено добър формат ,заради спецификата на компресиране;

Специфични формати:
(ако сте дизайнер или имате понятие от работа с изображения)
eps, ai, cdr, pdf - векторни формати,подходящи както за печат,така и за рязане на плотер (фолио);
psd, tif - растерни формати, подходящи за печат;

Вижте статия в блога ни за определяне на размера на изображение за печат!

Какви са изискванията за изображения за печат

Колкото по-качествено е предоставеното изображение, толкова по-добре ще изглежда напечатаният продукт.

За най-добри резултати е необходимо изображението да е 200 - 300dpi в реален размер за печат (напр. 30/20см за А4, 30/40см за А3) с прозрачен фон. Ако ползвате изображения от Google е най-добре да му зададете от инструменти да показва само големи изображения.

Случаи, в които премахваме автоматично фона:

 1. Черен фон при печат на черни тениски
 2. Бял фон при печат на бели тениски

Ако Вашият случай е различен и желаете да премахнем фон, моля напишете в коментар. При някои изображения е необходимо допълнително заплащане за премахване на фон. В такъв случай, ше се свържем с Вас!

Важно: При предоставянето на файл, който не отговаря на изискванията, не поемаме отговорност за качесвтеното отпечатване на крайния продукт.

За професионалисти:

Предоставените файлове е необходимо да са в RGB профил, но принтерът използва CMYK мастила, поради, което е добре да прегледате как би изглеждал файлът в CMYK профил. При определени цветове се получава леко разминаване в яркоста и контраста между двата профила.  

Формати на изображения за печат

Качване на файлове в  "Направи си щампа"

В дизайнера на щампи (Направи си щампа) разрешените формати са jpg, jpeg, png и gif. Максималния размер на фаил е 10 mb.

Работни файлове

В случай че имате работен файл/дизайн на щампа, може да ни я изпратите на sales@drinkozavar.com. Необходимо е да направите поръчка за трикото, като в дизайнера на щампи поставите примерно изображение (вариант на файла покриващ изискванията за качване на файлове в дизайнера на щампи), след което напишете в коментара към поръчката че има изпратен проект на електронната поща.

Защо DTG и какви са предимствата

Въпреки, че технологията вече не е толкова нова, за много хора в България тя все още е непозната.

Поради шрокото разпространение на трансферния печат, все по-често се случва клиентите ни да бъркат DTG с DTF

Основната разлика е начинът, по който се полага изображението/щампата.

При DTG изображението се печата директно, докато при DTF се трансферира, след като е напечатано върху специаленн филм. 

Следват спеецификите на DTG печта:

DTG (direct to garment printing) е технология, при която принтер печата мастилата директно върху текстила. За да останат цветовете наситени и детайлни се използва оптимизатор (грунд), който прави връзката на текстила с мастилата по-добра и допринася, както за по-качествен , така и за по-дълготраен отпечатък. На бели тениски печатът става почти като част от тениската (без релеф), на по-тъмния текстил се усеща лек релеф. Този релеф се дължи на това, че се използва бяло мастило, което да подсили цветовете. Колкото по-фотореалистично е изображението, толкова повече бяло мастило се използва и съответно по-плътна става щампата. Но въпреки това щампата диша!

Много често преди пране щампата се усеща твърда, но това се дължи на оптимизатора, който пада след пране и щампата омеква заедно с текстила.

Какви са предимствата и недостатъците на Директния печат върху текстил?

Предимства

Основните предимства са, че се използват мастила на водна основа, които са безвредни при контакт с кожата.

Печата стои естествено върху текстила, а не като лепенка.

Може да се отпечата всяко едно изображение стига да е с добро качество.

При качествено напечатана тениска щампата издържа над 20 пранета без особено забележими избледнявания и дефекти. Ако до 5-тото пране се появи дефект (силно избледняване, напукване, люпене и т.н.), това показва, че има проблем или с третирането (прането) на текстила или в производствения процес.

Могат да се печатат както единични бройки, така и по-големи количества.

 

Недостатъци

Основният недостатък е цената (особено за големи количества). Оборудването, мастилата и консумативите са в пъти по-скъпи, отколкото при други технологии. Процесът на печат също не е лесен и изисква доста опит и познание.

Тъй като се печата директно върху текстила, покриваемостта на цветовете няма как да е 100%, без това да повлияе сериозно на плътността и качеството на щампата.

Колко струва, ако ние Ви направим проекта за тениска?

Често се случва да имате идея за щампа на тениска, но да не можете да я изобразите по подходящ начин.

В такива случаи ние можем изцяло или на базата на предоставени от Вас материали да направим изображението, което желаете.

 

В кои случаи не се заплаща за проект?

В ПОВЕЧЕТО

 

За това по-скоро ще опишем случаите, при които се заплаща
В кои случаи СЕ заплаща за проект?
С най-прости думи, когато се изисква доста работа по проекта.

 1. имате само идея и ние трябва изцяло да направим изображението
 2. разполагате с изображение, което изисква допълнителна обработка (извън стандартната обработка), за да стане подходящо за печат
 3. трябва да се направи изображение комбинация от различни предоставено от Вас картинки
 4. когато е необходимо да изработим повече от 1 проект за 1 поръчка 

 Цената на проекта зависи от сложността му и времето необходимо за изработване:

-          до 15мин. – безплатно

-          до 30 - + 5-10лв

-          до 1 ч - +15-20лв

Рекламации

В кои случаи може да подадете рекламация?

Преди да направиш поръчка е желателно да се увериш, че избраният размер отговаря на очакванията ти. Всички продукти от сайта ни се изрработват по твоя идея и разполагат с размерни таблици, смяната на размер не е възможна (при изработена поръчка).

Рекламации приемаме в следните случаи:

 1. Производствен дефект на текстила
 2. Дефект в отпечатването на щампата, не зависещ от предоставеното изображение. Ако предоставеното изображение е с качество, което не отговаря на изискванията, описани в секция "Какви са изискванията за изображения за печат", рекламацията няма да бъде уважена.
 3. Силно избледняване на щампата след първо пране при спазване на инструкциите за пране.

Какво се случва, след като направя поръчка?

Обработване на поръчки

След като направиш поръчка, тя ще бъде приета и обработена - наличност на продукти, изпълнимост и ако има нужда от допълнителна информация, ние ще се свържем с теб. След като порчката е обработена, тя се пръхвърля към колегите за предпечатна подготовка и печат. След като е изработена, поръчката се изпраща. Можеш да следиш статуса на всяка поръчка в профила си. След като я изпратим, в профила ти се генерира номер на товарителница, с който да проследиш къде се намира.

Важно: Ако не успеем да се свържем по телефона ще изпратим имейл. Ако не получим отговор или обратна връзка поръчката няма да бъде изпълнена!!!

Не е необходимо потвърждаване!!! 

Стандартният срок за изработка е 3-5 работни дни, като в него не е включен срокът за доставка, който е 24 часа за повечето населени места.

Инструкции за пране

Инструкции за дълготраен печат на тениски

При правилно третиране на текстила печатът не се нацепва или избледнява при пране. 

Препоръчваме текстилът да се пере:

 • на 30 градуса от обратната страна без да се използват силни или избелващи препарати.
 • Да не се суши в сушилня или на силен радиатор.
 • Да не се се глади директно върху щампата!!!
 • При директен контакт на щампата със силна топлина (от ютия, сушилня или радиоатор) се губи еластичността на мастилата, което води до нацепване на щампата.
 • Щампата да не се излага на директна слънчева светлина, преди да бъде изпрана. 
 • Не перпоръчваме прането на ръка :-), освен ако не проверяваш температурата на водата, да бъде до 30градуса, и не се изцежда, чрез навиване.
Как мога да направя подарък с продукт от Дринкозавър

Ако искаш да направиш подарък е достатъчно да:

 • направиш поръчка през сайта ни
 • в коментар, да посочиш Имена, телефон и адрес за доставка
 • в коментар, да посочиш, че поръчката е за подарък

След като получим поръчката, ще ти изпратим фактура за плащане по банка или с револют. Може да ни изпратиш платежно, за да продължим с обработването на поръчката.